Fasulye Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?
19 Haziran 2024

Fasulye Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Giriş:

Fasulye, baklagiller familyasında yer alan ve besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitki olan fasulye, toprağa tohum ekilerek yetiştirilir.

Toprak ve İklim Şartları:

Fasulye, toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak organik madde yönünden zengin, iyi havalanan, yumuşak ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha başarılı sonuç verir. Asit değeri yüksek olan topraklardan hoşlanmaz. Fasulye, ılıman iklim sebzesidir ve maksimum gelişme için ortalama sıcaklığın 16-24 derece arasında olması gerekir. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde bitki zarar görür. Çiçeklenme döneminde ise sıcaklığın 18-20 derece arasında olması idealdir. Yıllık ortalama yağışı 500-1500 mm olan yerlerde fasulye sulanmadan da yetiştirilebilir.

Tohum Ekimi:

Nisan ve Mayıs ayları fasulye ekimi için en uygun zamanlardır. Fasulye tohumları, havanın iyi olduğu bir günde ekilmelidir çünkü toprağın ısısı çok önemlidir. Soğuk toprağa yapılan ekimde yeterli ürün alınamaz. Ekim işleminden önce fasulye tohumlarını bir gün suda veya nemli bir bez içinde bekletmek çimlenmelerine yardımcı olur. Ekilecek alana önce yanmış ahır gübresi atılmalıdır. Sonra toprağı düzleştirilmelidir ki tohumlar çimlenirken rahatça dışarı çıkabilsin. Fasulye tohumları 3-4 cm derinliğe ekilmelidir. Son olarak da fısfıs yöntemiyle toprak nemlendirilmelidir. Tohumlar ortalama bir hafta sonra çimlenmeye başlar. Toprak soğuksa çimlenme süresi uzar.

Gübreleme:

Fasulyeler için önerilecek ticari ve organik gübre miktarları, öncelikle topraktaki besin maddeleri miktarları ile alakalıdır. Toprak tahlili sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan gübrelerin verilmesi en doğru yoldur. En uygun toprak olarak görülen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir, dekara 2-3 ton aralığında olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot, 4-6 kg fosfor ve 3-5 kg potasyum verilmelidir.

Çapalama ve Sulama:

Fasulye çimlenme sürecinde suya pek fazla ihtiyaç duymaz. Çiçek açtığında ve hasat zamanında hafif ama sık sulama yapılmalıdır. Sularken yaprak ve çiçeklerine su değmemesine özen gösterilmelidir. Fasulye tamamen toprak yüzeyine çıkıp 4-5 çift yapraklı olunca ilk çapa yapılmalıdır. Bitkilerin dallanma döneminde, çiçek açmadan önce, birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci çapa yapılmalıdır. Çiçeklenme döneminde çapalama işlemi yapılmamalıdır. Sulama sonrasında, toprak üzerinde kaymaklaşmış tabaka oluştukça da çapalamanız yerinde olur. Böylece hem toprağı havalandırmış olursunuz hem de yabani otlar gelişmez.

Hasat:

Fasulye, yer fasulyesi ve sırık fasulyesi olarak iki büyük gruba ayrılır. Sırık fasulyesinde bitki uzamaya başladığı zaman, yanına dikilen bir sırığa iple sarılmalıdır. Sırığa sardığınızda bitki gelişigüzel büyümez, böylece fasulyeleri kolayca hasat edebilirsiniz. Fasulye hasadı 3-4 günde bir yapılmalıdır. Böylece hem aldığınız mahsul artar hem de taze ve lezzetli ürün toplanmış olur. Hasadı geç yapılan fasulyeler kılçıklanır.

Ekstra Bilgiler:

Fasulye yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Tohumlar hastalıklara karşı dayanıklı çeşitlerden seçilmelidir.
  • Fasulye bitkisi, yetişme döneminde aşırı sulanmamalıdır, zira bu kök çürüklüğüne yol açabilir.
  • Hasattan sonra bitki artıkları toprağa karıştırılmalı veya kompost yapılarak tekrar kullanılmalıdır.

Fasulye yetiştiriciliği, dikkatli bir planlama ve uygun bakım ile oldukça verimli sonuçlar verebilir. Sağlıklı ve bol ürün almak için yukarıdaki rehberi takip edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Çalı Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çalı Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori

Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori

Taze Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Taze Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kıymalı Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri