Çalı fasulyesi, yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan ve öncelikle beyaz, mor ve pembe renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Çalı şeklinde ya da sarmaşık olarak büyüyebilir. Çalı fasulyeleri düz, yuvarlak veya kıvrık şekillerde yetişebilir ve uzunlukları yaklaşık olarak 5 ile 15 santimetre arasında değişebilir. Çoğunlukla yeşil renkte olan çalı fasulyesi, soğuğa oldukça dayanıklıdır ve hemen hemen her çeşit toprakta yetişebilir. Dünyanın her yerinde oldukça fazla tüketilen, ülkemizde ve birçok ülkede tarımı yapılan bir sebzedir. Çalı fasulyesinin yaklaşık 80 adet çeşidi bulunmaktadır ve tohumdan yetişen bir bitkidir. Sağlığa birçok faydası olan çalı fasulyesi, taze olarak ya da tohumları çıkarılarak tüketilebilir. Kurutulmuş halinin ise barbunya, şeker, börülce gibi çeşitleri vardır. Çalı Fasulyesinin Sağlığa Faydaları
Çalı Fasulyesi Besin Değeri Yaklaşık 100 gram çalı fasulyesi; Ortalama olarak 25-103 kalori, 0 kolesterol, 0,2 gram yağ, 0,6-2,5 mg demir, 1,6-8,4 gram protein, 4 mg sodyum, 1 mg çinko, 37 mg fosfor, 1-6,7 gram lif, 37-50 mg kalsiyum, 0,07 mg B1 vitamini, 42 mcg folik asit, 12 mg C vitamini içerir. Aynı zamanda göz sağlığına oldukça faydalı ve vücut direncini artıran çalı fasulyesi, lezzetli bir sebzedir. Çalı fasulyesinin pişmesi biraz uzun sürebilir. Ancak bildiğimiz taze fasulyeden çok daha lezzetli olan bir sebzedir. Özellikle de zeytinyağı ile pişirildiğinde bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez bir yemeği haline gelir ve Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerindendir. Özellikle de kilo problemi olan kişiler, çalı fasulyesini kalorisi oldukça düşük bir sebze olması nedeniyle tercih etmelidir. |