Çalı Fasulyesi Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya da sarmaşık bir şekilde büyüyebilir. Çalı fasulyeleri düz, yuvarlak ya da kıvrık şeklinde yetişebilir ve uzunlukları yaklaşık olarak 5 ile 15 santim arasında değişebilir. Çoğunlukla yeşil renkte olan çalı fasulyesi soğuğa oldukça dayanıklıdır ve hemen hemen her çeşit toprakta yetişebilir. Dünyanın her yerinde oldukça fazla tüketilen, ülkemizde ve bir çok ülkede tarımı yapılan bir sebzedir. Çalı fasulyesinin yaklaşık 80 adet çeşidi bulunmaktadır ve tohumdan yetişen bir bitkidir. Sağlığa birçok faydası olan çalı fasulyesi, taze olarak ya da tohumların çıkarılarak tüketilebilir. Kurutulmuş halinin ise barbunya, şeker, börülce gibi çeşitleri vardır.
Çalı fasulyesinin sağlığa faydaları: - Çalı fasulyesi kanda bulunan kötü kolesterol seviyesini büyük bir oranda düşürür.
- Yüksek miktarda potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür.
- Lif açısından oldukça zengin bir bitki olmasından ötürü sindirim sistemini düzenler ve hemoroit rahatsızlığı yaşayan kişilere oldukça faydası bulunur.
- Çalı fasulyesinin içerisinde demir miktarının yüksek olması nedeniyle kansızlık sorunu olanlara iyi gelir ve hamilelik dönemindeki folik asit ihtiyacını giderir.
- Kan şekerini ve insülin düzeyini dengeler ve şeker hastalığına iyi gelir.
- İçerdiği antioksidan sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır ve kadınlarda meme kanseri riskini azaltır.
Çalı fasülyesi besin değeri:
Yaklaşık 100 gram çalı fasulyesi; Ortalama olarak 25-103 kalori, 0 kolesterol, 0,2 gram yağ, 0,6-2,5 mgr demir, 1,6-8,4 gr protein, 4 mgr sodyum, 1 mgr çinko, 37 mgr fosfor, 1-6,7 gram lif, 37-50 mgr kalsiyum, 0,07 mgr B1 vitamini, 42 mcgr folik asit, 12 mgr C vitamini içerir. Aynı zamanda göz sağlığına oldukça faydalı, vücut direncini de artıran çalı fasulyesi müthiş lezzetli olan bir sebzedir. Çalı fasulyesinin pişmesi biraz uzun sürebilir. Ancak bildiğimiz taze fasulyeden çok ama çok daha lezzetli olan bir sebzedir. Özellikle de zeytinyağı ile pişirildiğinde bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez bir yemeği haline gelir ve Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerindendir. Özellikle de kilo problemi olan kişiler, çalı fasulyesini kalorisi oldukça düşük bir sebze olması nedeniyle tercih etmelidir. Son Güncelleme : 30.11.2018 23:04:24 Çalı Fasulyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Çalı Fasulyesi" Merhaba çalı fasülyesini çok severim çok da yararlı diye biliyorum bu sen konserve yapmak istiyorum. Ancak besin değerini aynı şekilde korur mu? Hicran . 31.10.2018 13:21:50 CEVAP YAZ |  | Kuru Fasulye Nasıl Islatılır | Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin deposudur. Erkeklerin kalbine giden yol mideden geçer sözünü, erkeklerin kalbine giden yolun kur... |  | Fasulye Çeşitleri | Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz yada kış taze veya kuru şekilde bulunabilen oldukça lezzetli bir besindir. Fasulye hemen hemen birçok bölge... |  | Kuru Fasulye Çeşitleri | Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılıman iklimi seven aşırı sıcak ve düşük ısılarda zarar gören çok narin, tek yıllık otsu bir bitki tü... |  | Patatesli Taze Fasulye | Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak günlerinde ağır ve etli yemekler yerine zeytinyağlı sebze yemekleri birçok kişinin tercihidir.... |  | Fasulye Yetiştiriciliği | Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yetiştirilir.Toprak ve İklim Şartları: Fasulye, toprak istekleri bakımından seçici olmayan bir bi... |  | Konserve Kuru Fasulye | Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir yemektir. Ansızın olan misafir baskınları için, konserve kuru fasulye yemeği çok çabuk bir şeki... |  | Fasulye Ekimi | Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm dünyada baklagil yetiştiriciliğinde fasulye % 35 lik bir orana sahiptir. Ülkemizde fasulye ek... |  | Meksika Fasulyesi | Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıyasla antioksidan içerdiği bilinmektedir. İçeriğindeki magnezyum oranının çok yüksek olması ne... |  | Kırmızı Fasulye | Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Et yemeyenler tarafından sıkça tüketilen kırmızı fasulyeni... |  | Islatmadan Kuru Fasulye | Islatmadan kuru fasulye : Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli,etsiz,pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan salçalı sulu bir yemektir. Lif ve besleyici değeri bakımından oldukça zengindir. Kuru fasulyey... |  | Güveçte Taze Fasulye | Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden biride taze fasulyedir. Diyet listelerinde de yer alan fasulye, sağlık açısından da oldukça zeng... |  | Fasulye Ağacı | Fasulye Ağacı, Bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik yapraklar bulunmaktadır. Bu ağacın yapraklarından çıkmakta olan çiçekler yer alır ve bu çiçe... | | | Kuru Fasulye Nasıl Islatılır | | Fasulye Çeşitleri | | Kuru Fasulye Çeşitleri | | Patatesli Taze Fasulye | | Fasulye Yetiştiriciliği | | Konserve Kuru Fasulye | | Fasulye Ekimi | | Meksika Fasulyesi | | Kırmızı Fasulye | | Islatmadan Kuru Fasulye | | Güveçte Taze Fasulye | | Fasulye Ağacı | | Tavuklu Taze Fasulye | | Fırında Taze Fasulye | | Fırında Kuru Fasulye | | İspir Fasulyesi | | Çalı Fasulyesi | | Pamukta Fasulye | | Soya Fasulyesi Yemeği | | Fasulye Unu | | Kemikli Etli Kuru Fasulye | | Kurutulmuş Yeşil Fasulye Kavurması | | Fasulye Tohumu | | Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori | | 1 Porsiyon Kuru Fasulye Kaç Kalori | | Kuru Fasulye Pilav | | Haşlanmış Fasulye | | Kuru Fasulye Tatlısı | | Kuru Fasulye Besin Değeri | | Çömlekte Kuru Fasulye | Popüler İçerik | Tavuklu Taze Fasulye Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya k... | Fırında Taze Fasulye Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle ka... | Fırında Kuru Fasulye Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha ... | İspir Fasulyesi İspir Fasulyesi, Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erk... | Pamukta Fasulye Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla... | Soya Fasulyesi Yemeği Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler ke... | |