Taze Fasulye Konservesi Taze fasulye konservesi, yaz aylarında topladığımız veya satın aldığımız sebzeleri kış aylarında tüketebilmek için saklama yöntemidir. Konserve işlemi sayesinde hazırladığımız sebzeleri bozulmadan uzun süre saklayabiliriz. Eskiden derin dondurucuların olmadığı zamanlarda konserve yapmak, sebzeleri kış aylarında tüketebilmek için sıkça kullanılan bir yöntemdi. Çeşitli konserve türleri hazırlanır ve kış aylarında kullanılırdı. Örneğin, közlenmiş sebze konserveleri, taze fasulye konservesi, ve domates konservesi gibi birçok çeşit hazırlanırdı. Günümüzde eskisi kadar sık konserve hazırlanmıyor olsa da, konservenin yeri bir başkadır. Eğer siz de benim gibi düşünüyorsanız, taze fasulye konservesi tarifini sizlerle paylaşıyorum. Okuyup deneyebilirsiniz. Kış aylarında taze fasulye bulmak her zaman mümkün olmayabilir ve bulduğumuz fasulyeler de genellikle kılçıklı, hormonlu veya seralarda yetişmiş olabilir. Bu nedenle yazdan hazırlayıp kışın gönül rahatlığı ile tüketebiliriz. Malzemeler
Hazırlanışı Taze fasulye konservesi için öncelikle fasulyeleri yıkayıp dilediğimiz şekilde ve boyutta doğrayıp bir kenara alıyoruz. Daha sonra derin bir tencereye ince ince doğradığımız sivri biberleri ve kabuklarını soyup iri iri doğradığımız domatesleri koyuyoruz. Ardından zeytinyağı, taze fasulye ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Acı seviyorsanız içerisine cin biberi ekleyebilirsiniz. Bütün malzemeleri eklediğimiz tencerenin ağzını kapatıp fasulyelerin sulanıp sararıncaya kadar bekliyoruz. Daha sonra yıkayıp kuruladığımız cam kavanozlara sıcak sıcak dolduruyoruz. Fasulyeleri koyduğumuz kavanozların ağzını sıcak suda yıkayıp kuruttuğumuz kapaklarla sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar aynı işlemi devam ettiriyoruz. Hiç kaldırmadan olduğu yerde soğuyan konserveleri daha sonra güneş görmeyen bir ortamda saklıyoruz. Umarım kolaylıkla yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık. Önemli Notlar Konserve yapacağınız cam kavanozların ağız kısımlarında kesinlikle kırık veya çatlak olmamalı. Kavanozları her yıl yenilemenize gerek yok fakat kapakları mutlaka yeni olmalı. Dilerseniz hazırladığınız konserveleri derin bir tencereye ters bir şekilde koyup yarısına kadar su doldurup yaklaşık 20 dakika kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz fasulyeleri kavurmak yerine haşlayıp aynı şekilde sıcak sıcak kavanozlara doldurabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Konserve yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise hijyendir. Kullanacağınız tüm malzemelerin temiz olduğundan emin olun. Ayrıca, konserve yapımında kullanılan kapakların hava almaması, konservenin uzun süre dayanıklılığını sağlamak için kritik bir öneme sahiptir. Eğer kapaklar hava alırsa, konservenin bozulma riski artar. Bu nedenle, kapakları kapattıktan sonra kavanozları ters çevirip sızdırma olup olmadığını kontrol etmek iyi bir pratiktir. Konservelerinizi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz. |