İspir Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

İspir Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen, şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özellikleri arasında erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmaması yer alır.

Ekimi ve Bakımı

İspir fasulyesinin tarla ekimine Mayıs ayında başlanır ve Haziran ayında çapası yapılır. Çapası yapılan tarlanın her tarafına hayvan gübresi dağıtılır. Çapa yapıldıktan sonra tarlaya fasulye sırıkları dikilir. Haftada en az bir kez olmak üzere düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Mahsulden iyi verim alabilmek için çiçek döneminde tarla daha sık sulanmalıdır. Aynı tarla üzerinde en fazla 2 yıl fasulye ekilebilir. Tarla 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılmalı ya da fasulye dışında başka bir ürün ekilmelidir. İspir fasulyesinin yıllık üretim miktarı ortalama 300 ile 500 ton arasında değişir. 1 dekardan yaklaşık olarak 100 kilo ürün elde edilir.

Yetiştirme Koşulları

İspir fasulyesi yüksek kesimlerde ve dağlık arazilerde yetiştirilir. Engebeli arazi sebebiyle makineli tarımdan faydalanılamamaktadır. Hasat toplaması elle yapıldığı için üretim zor şartlar altında gerçekleşir. Fasulyeler tarladan toplandıktan sonra el yardımıyla tek tek ayıklanır ve kurumaya bırakılır. Fasulyeler kuruduktan sonra tanelerinden ayrılma işlemine geçilir. Fasulyeler ayak ile çiğnenir ve rüzgarlı havada bırakılarak tanelerin ayrılması sağlanır. Ayrılma işleminden sonra elek yardımıyla elenir. Son işlem olarak içerisinde bulunan yabancı maddeler ve küçük taneli fasulyeler ayıklanır. Böylece İspir fasulyesi satışa hazırdır. Bu işlemler nedeniyle İspir fasulyesinin satış fiyatı diğer fasulyelere göre daha yüksektir. Mevsim koşullarına göre hasat zamanı değişkenlik gösterir. Normal mevsim şartlarında hasat zamanı Eylül sonu ve Ekim başı gibi başlar.

Besin Değerleri ve Faydaları

İspir fasulyesinin besin değerleri oldukça yüksektir. 100 gram İspir fasulyesinde ortalama olarak 24 gram protein, 330 kalori, 1,5 gram yağ ve 20,2 gram karbonhidrat bulunur. Ayrıca içeriğinde fosfor, kalsiyum, demir, potasyum ve B1, B2, B3 ve E vitaminleri de bulunur.

İspir fasulyesinin sağlığa birçok yararı vardır:

  • Yüksek potasyum içeriği sayesinde düzenli tüketimi yüksek tansiyonu düşürür.
  • Kandaki kötü kolesterol düzeyini önemli ölçüde düşürür.
  • Kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği vardır, bu nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir.
  • Zengin lif içeriği sayesinde kalın bağırsak ve hemoroit sorunları yaşayan kişilerin özellikle tüketmesi gereken besinler arasındadır.

İspir fasulyesi, besleyici özellikleri ve sağlığa olan faydaları nedeniyle tüketilmesi tavsiye edilen önemli bir gıda maddesidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Taze Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Taze Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Konserve Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Besin Değeri?

Kuru Fasulye Besin Değeri?

Güveçte Etli Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Etli Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kışlık Fasulye Hazırlanışı

Kışlık Fasulye Hazırlanışı

Güncel

Fasulye Çeşitleri Nelerdir?

Fasulye Çeşitleri Nelerdir?