Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Fasulye Tohumu

Fasulye Tohumu

Fasulye Tohumu, fasulye cinslerine göre farklılık gösterir. Bazı cinsler tazeyken tüketildiği gibi bazı cinsler kuru olarak tüketilir. O nedenle tohum seçimi yapılırken tüketim amacına uygun tohumlar tercih edilmelidir.

Dikim-Gübreleme ve Sulama


Fasulye cinsleri sırık ve oturak olarak iki gruba ayrılır. Oturak fasulye erken ürün verir. Dikiminde sırık kullanılmadığı için pratiktir. Rüzgâr alan bahçelerde yetiştirilebilir fakat yine de çok fazla tercih edilmez. Kökleri zayıf olduğu için toprakta çok fazla derine gidemez. Yaklaşık olarak en fazla 15 santimetre derinliğe ulaşabilir. Sert esen rüzgâr kök oluşumuna zarar verdiği için fasulye tohumu rüzgârlı arazileri çok sevmez. Orak fasulyenin verimi sırık fasulyesine göre oldukça düşüktür. Hasat zamanı en kısa süren cinstir. Yaz boyunca devamlı ürün alabilmek için birkaç kez ekilmesi gerekir. Sırık fasulye cinsi 2-3 metre uzayabilir. Büyüme sırasında gövdenin eğilmemesi, ürünlerin zarar görmemesi için sağlam sırıklara sarılır. Hasat zamanı bodur cinslere göre daha uzun sürer fakat yine de bol ürün elde edilir. Rüzgâr almayan yerlerde daha iyi yetişir. Kökleri zayıf olduğu için toprak da çok fazla derine gitmez. Yaklaşık olarak en fazla 15 santimetre derinliğe ulaşabilir. O nedenle rüzgârlı arazileri çok sevmez. Sert esen rüzgâr kök oluşumuna zarar verir. Her iki fasulye çeşidi de sıcak ve ılık iklimleri sever fakat hasat süresi kısa olduğu için soğuk iklimlerde de yetişebilir. Yıl içerisinde defalarca kez ekimi yapılabilir. Soğuk havalar tamamen etkisini yitirince ekilmesi daha uygun olur. Böylece yaz bitmeden ürünler bolca temin edilebilir.

Fasulye genellikle besin değerlerince zengin, çabuk ısınan, suyu ve ısıyı köklere geçiren toprakları sever. Sert, ağır ve kireçli topraklarda iyi yetişmez. Toprağın pH seviyesinin 5.5-6.5 değerleri arasında olması fasulye için idealdir. Toprak hazırlığı yaklaşık 1,5 ay önce yapılır. Fasulye ekilecek her metrekarelik alan için hesaplama yapılarak gübre miktarı belirlenir. Çiftlik gübresi kullanıma çok uygundur. Tohumların bakımı ve sulama kolaylığı açısından tohum ekimi bir sıra üzerinde yapılmalıdır. Sırık fasulyelerde her sıra arası 70 santim ve her sıra üzerindeki tohum aralığı 30-40 santim olmalıdır. Oturak fasulyelerde ise her sıra arası 50-60 santim ve her sıra üzerindeki tohum aralığı 10 santim olacak şekilde dikim yapılmalıdır. Açılan her çukurun derinliği 4-5 santim civarı olmalıdır ve her çukura kaliteli 4-5 tohum atılmalıdır. Sırık fasulyeler oturak fasulyelere göre daha fazla gübre istediğinden, gübreleme yaklaşık 2 kat fazla yapılmalıdır. Fasulyeler çimlenip, gerçek yaprakları görününce çapa yapılmaya başlanır. Fasulyeler çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Meyve bağlama dönemlerinde ise yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar. Meyvenin verimini ve kalitesini düşürür. Fideler kol vermeye başlayınca fasulyelere 2-3 metre uzunlukta sağlam sırıklar çakılır. Aşırı sıcak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler kökü kurumadan her 4-5 günde bir sulanmalıdır. Sulamalarda iki hafta aralıklarla toprağa gübre şerbeti vermek ürün verimini ve kalitesini artıracaktır.

Son Güncelleme : 21.01.2024 17:13:03
Fasulye Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Fasulye Tohumu Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Fasulye Tohumu"
fasul emek ısteyen ve sonundada bereketlı ve lezzetlı bır urundur topragınız bereketli urununuz kazanclı olsun
Fuat . 11.04.2017
CEVAP YAZ
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin deposudur. Erkeklerin kalbine giden yol mideden geçer sözünü, erkeklerin kalbine giden yolun kur...
Fasulye Çeşitleri
Fasulye Çeşitleri
Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze veya kuru şekilde bulunabilen oldukça lezzetli bir besindir. Fasulye hemen hemen birçok bölg...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılıman iklimi seven aşırı sıcak ve düşük ısılarda zarar gören çok narin, tek yıllık otsu bir bitki tü...
Patatesli Taze Fasulye
Patatesli Taze Fasulye
Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak günlerinde ağır ve etli yemekler yerine zeytinyağlı sebze yemekleri birçok kişinin tercihidir....
Fasulye Yetiştiriciliği
Fasulye Yetiştiriciliği
Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yetiştirilir.Toprak ve İklim Şartları: Fasulye, toprak istekleri bakımından seçici olmayan bir bitkid...
Konserve Kuru Fasulye
Konserve Kuru Fasulye
Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir yemektir. Ansızın olan misafir baskınları için, konserve kuru fasulye yemeği çok çabuk bir şeki...
Fasulye Ekimi
Fasulye Ekimi
Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm dünyada baklagil yetiştiriciliğinde fasulye %35'lik bir orana sahiptir. Ülkemizde fasulye eki...
Meksika Fasulyesi
Meksika Fasulyesi
Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıyasla antioksidan içerdiği bilinmektedir. İçeriğindeki magnezyum oranının çok yüksek olması ne...
Kırmızı Fasulye
Kırmızı Fasulye
Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Et yemeyenler tarafından sıkça tüketilen kırmızı fasulyeni...
Islatmadan Kuru Fasulye
Islatmadan Kuru Fasulye
Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan salçalı sulu bir yemektir. Lif ve besleyici değeri bakımından oldukça zengindir. Kuru fasulye...
Güveçte Taze Fasulye
Güveçte Taze Fasulye
Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden biri de taze fasulyedir. Diyet listelerinde de yer alan fasulye, sağlık açısından da oldukça zen...
Fasulye Ağacı
Fasulye Ağacı
Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik yapraklar bulunmaktadır. Bu ağacın yapraklarından çıkmakta olan çiçekler yer alır ve bu çiçe...

 

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Konserve Kuru Fasulye
Fasulye Ekimi
Meksika Fasulyesi
Kırmızı Fasulye
Islatmadan Kuru Fasulye
Güveçte Taze Fasulye
Fasulye Ağacı
Tavuklu Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye
Fırında Kuru Fasulye
İspir Fasulyesi
Çalı Fasulyesi
Pamukta Fasulye
Soya Fasulyesi Yemeği
Fasulye Unu
Kemikli Etli Kuru Fasulye
Kurutulmuş Yeşil Fasulye Kavurması
Fasulye Tohumu
Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori
1 Porsiyon Kuru Fasulye Kaç Kalori?
Kuru Fasulye Pilav
Haşlanmış Fasulye
Kuru Fasulye Tatlısı
Kuru Fasulye Besin Değeri
Çömlekte Kuru Fasulye
Popüler İçerik
Tavuklu Taze Fasulye
Tavuklu Taze Fasulye
Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya k...
Fırında Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle ka...
Fırında Kuru Fasulye
Fırında Kuru Fasulye
Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha ...
İspir Fasulyesi
İspir Fasulyesi
İspir Fasulyesi, Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erk...
Çalı Fasulyesi
Çalı Fasulyesi
Çalı Fasulyesi, Yeşil  yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar.  Çalı şe...
Pamukta Fasulye
Pamukta Fasulye
Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024