Pamukta Fasulye Yapımı İçin Malzemeler
19 Temmuz 2024

Pamukta Fasulye Yapımı İçin Malzemeler

Pamukta Fasulye Yetiştirme

Pamukta fasulye yetiştirme, ilkokul yıllarından beri sıkça yapılan popüler bir deneydir. Fen bilgisi ve biyoloji derslerinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla bu deney gerçekleştirilir. Pamukta fasulye, çocuklarla yapılan en popüler deneylerden biridir ve neredeyse herkes çocukluğunda bu deneyle tanışmıştır. Bu deney, cansız gibi görünen bir fasulye tohumunun canlı bir yapıya dönüşmesini gözlemlemek amacıyla yapılır. Böylece çocuklar bitkilerin nasıl oluştuğunu ve nasıl çimlendiğini aşamalar halinde gözlemler.

Pamukta Fasulye Deneyinin Önemi

Pamukta fasulye, fen bilgisi ve biyoloji dersinin özeti gibi düşünülebilir. Ayrıca, bu deney çocuğun özgüvenini artırmanın ve başarma azmi aşılamanın basit bir yoludur. Çocukların, bu deneyi bizzat kendilerinin yapması gereklidir. Böylelikle çocuklar, tek başına bir şey başarmanın deneyimini yaşar. Pamukta fasulye yetiştirme oldukça basit bir şekilde yapılır ve hiçbir riski bulunmaz; aksine çocuklar için çok faydalıdır. Kolay bulunan ve ucuz malzemelerle, etrafı kirletmeden yapılır. Neredeyse hiçbir zorluğu ve masrafı yoktur.

Pamukta Fasulye Deneyinin Aşamaları

Pamukta fasulye yetiştirme deneyinin yapımı oldukça heyecan vericidir. Çocuklar, günden güne değişen, çimlenen ve büyüyen bir bitkiyi inceleyecektir. Fasulye tohumunun bir sonraki aşamada neye benzeyeceğini ve ne kadar büyüyeceğini takip etmek, çocuklar için eğlenceli ve heyecan verici olacaktır. Çocuklar, hayatlarında ilk defa gördükleri bu manzarayı bir daha unutamayacak ve bu deneyle birlikte tohumun nasıl çimlendiğini gözlemlemiş olacaklardır.

Pamukta Fasulye Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Birkaç adet fasulye tohumu
  • Ekimi yapmak için kullanacağınız bir kap
  • Biraz pamuk
  • Bir miktar su

Pamukta Fasulye Yapımı ve Aşamaları

  • Öncelikle kabınızın zeminini tamamen örtecek şekilde pamukla kaplayın.
  • Pamuğu serdikten sonra üzerine fasulye tanelerini birbirine çok yakın olmayacak şekilde yerleştirin.
  • Tohumların üzerlerini ince bir tabaka halinde pamuk ile kapatın. Çok ince ya da çok kalın olmamalıdır. Eğer çok kalın bir pamukla kaplarsanız, çimlenme gecikir hatta gerçekleşmeyebilir.
  • Pamuk tabakası iyice ıslanıncaya kadar su dökün ve kabı iyi ışık alabilen bir yere bırakın. Böylece ekim işlemini tamamlamış olursunuz.
  • Birkaç gün sonra fasulye tanelerinin üstlerini örten pamuğu kaldırıp baktığınızda belirgin bir değişiklik olmadığını göreceksiniz. Sadece fasulye taneleri su alıp şişmeye başlamış olacaktır.
  • Yaklaşık bir hafta sonra fasulye taneciklerinin köklenip tutunmak için yaklaşık 1 cm uzunluğunda bir uç salmış olduğunu göreceksiniz.
  • Fasulye taneciğinin ilk ucundan çıkan pörçükler 1,5 hafta sonra iyice gelişmeye ve kök salmaya başlayacaktır.
  • İki hafta kadar sonra fasulye taneciklerinin uçlarının pamuktan dışarı çıkarak 2 cm'ye kadar uzayıp yapraklanmaya başlayacaktır.
  • Yaklaşık 20 gün sonra fasulye tanecikleri, 2 cm'ye kadar daha uzamış, tepesinde yapraklar açmaya başlamış ve gövdeden uç vermeye başlamış olacaktır. 5 cm'lik bir fide oluştuğunu göreceksiniz.
  • Üç hafta sonra fasulye fidelerinin yaprakları birbirinden ayrılarak açılmış olacaktır ve gövdeden çıkan gözler dallanıp uzamaya başlamış olacak. Fasulye fidesinin boyu yaklaşık 12 cm'ye kadar olacaktır.
  • Dördüncü haftanın bitiminde fasulye tanecikleri büyümeye devam eder, üst dallardan pörçük gibi küçük dal parçalarına benzer şeyler verecektir.

Sonuç ve Değerlendirme

Eğer uygun bir ortamda, güneş ışığını iyi bir şekilde alabiliyorsa ve siz suyunu her gün belirli miktarda verirseniz, pamukta fasulye ortalama dört hafta sonunda yeşerdiğini göreceksiniz. Eğer ışık almıyorsa veya oksijensiz bir ortamda bu işlemi yaparsanız çimlenme işlemi gerçekleşmez ya da çok miktarda su verirseniz, fasulyeleriniz yeşermeden çürüyebilir. Bu nedenle her şeyi doğru şekilde yapmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Porsiyon Kuru Fasulye Kaç Kalori?dir?

1 Porsiyon Kuru Fasulye Kaç Kalori?dir?