Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık hazırlıklarımızı yaparken özenle ve dikkatlice yaptığımız yiyeceklerimizden biri de turşulardır. Fasulye turşusu, çok severek yediğimiz bir turşu çeşididir. Peki turşu kurarken nelere dikkat etmeliyiz ki turşumuz heba olmasın? Tarifimde hepsinden bahsedeceğim. Dilerseniz şimdi size tarifimi vereyim. Hepinize kolay gelsin.

Fasulye Turşusu Malzemeleri
  • 2 kg yeşil fasulye
  • 3 baş sarımsak
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 8 bardak içme suyu
  • 2 tane cam kavanoz
Fasulye Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle fasulyeleri yıkayın ve temizleyin. Daha sonra fasulyeleri haşlamak için büyük bir tencereyi yarısına yakın olacak kadar su doldurun ve kaynaması için ocağa bırakın. Suyunuz kaynamaya başladığında fasulyeleri azar azar tencereye atın. İçine attığınız fasulyeleri su kaynamaya başladığı zaman 3 dakika kadar içinde tutun. Bu süreyi fasulyenin cinsine göre siz kendiniz ayarlayın. Benim fasulyelerim etli ve iri olduğu için bu süre iyi geldi. Bu sürede fasulyeler çok az haşlanmış oluyor. Bundan fazla pişerse turşumuz çok çabuk olgunlaşır ve erir. Ben 2 kg fasulyeyi dörde bölerek, dört seferde sıcak suya attım. Siz de fasulyenizin kilogramına göre ayarlayıp haşlayın. Haşlayıp çıkardığınız fasulyeleri soğuması için geniş bir tepsiye bırakın.

Fasulyeleri haşladıktan sonra sarımsakları temizleyin. Eğer sarımsaklarınız çok iriyse küçük parçalara bölün. 2 tane kavanoz yazdım ama isterseniz bir büyük kavanoza da koyabilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra kavanozun en dibine birkaç sarımsak dizin. Üzerine fasulyeleri bırakın ve aralarına sarımsak koymak üzere kavanozu bu şekilde ağzına kadar doldurun. Daha önceden kavanozların içine içme suyu doldurun ve ne kadar su aldığını ölçün. Suyu tekrar bir kabın içine boşaltın. 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1.5 su bardağı sirkeyi suyun içine ekleyip karıştırın. Sizlere tavsiyem tuzu sıcak su ile eritin çünkü daha çabuk eriyor. Hazırladığınız bu suyu kavanozun içine boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın. Serin bir yere kaldırın.

Afiyet olsun.

Not

Arada turşunuzun tuz oranına bakıp kontrol etmeyi unutmayın. Turşularımızın hepsi için bu geçerlidir. Sebzeler tuzu içine çektiğinden tuzu azalabilir. Tuz takviyesi yapmanız gerekebilir. Fasulye seçerken etli fasulye olmasına önem gösterin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Öz

12 Temmuz 2024 Cuma

Turşu kurarken fasulyelerin çok pişmemesi gerektiğinden bahsediyorsunuz. Peki fasulyelerin turşuda erimesini önlemek için ne gibi pratik önerileriniz var? Bu konuda yaşadığım sıkıntılardan dolayı yardımınıza ihtiyacım var.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Öz,

Fasulyelerin turşuda erimesini önlemek için birkaç pratik önerim var:

1. Fasulyeleri Kısaca Haşlayın: Fasulyeleri sadece 2-3 dakika kadar kaynar suda haşlayın. Çok fazla haşlamak fasulyelerin yumuşamasına ve turşuda erimesine neden olabilir.

2. Soğuk Suya Daldırın: Haşladıktan hemen sonra fasulyeleri buzlu suya daldırarak şoklama yapın. Bu, fasulyelerin rengini korumasını sağlar ve erimesini önler.

3. Tuz Oranını Ayarlayın: Turşu yaparken tuz oranı çok önemlidir. Yeterince tuz kullanmak fasulyelerin daha sert kalmasına yardımcı olur.

4. Sirkeli Su Kullanın: Sirke, turşuların korunmasında etkilidir. Fasulyeleri turşu kavanozuna koyarken sirkeli su kullanarak daha uzun süre taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.

5. Serin ve Karanlık Ortamda Saklayın: Turşuları serin ve karanlık bir yerde saklamak, fermantasyon sürecini yavaşlatarak fasulyelerin erimesini önler.

Umarım bu öneriler işinize yarar ve turşularınız istediğiniz gibi olur. Kolaylıklar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Fasulye Kaç Kalori?

Kuru Fasulye Kaç Kalori?

Haber Bülteni