Maş Fasulyesi Maş fasulyesi, birçok insan tarafından fazla bilinmese de oldukça faydalı olan bir bitki türüdür. Çin börülcesi olarak da bilinen bu tür, günümüzde giderek yayılmakta ve insanlar tarafından sıklıkla tüketilen bir ürün haline gelmektedir. Maş Fasulyesinin Faydaları Maş fasulyesinin sağlığa olan faydalarını özetlemek gerekirse:
Maş fasulyesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak kullanılan, küçük ve yeşil görünümlü bir fasulye çeşididir. Maş Fasulyesinin Kullanım Alanları Maş fasulyesini kullanarak çeşitli yemekler yapabilirsiniz. Piyaz ve köfte gibi yemeklerde maş fasulyesi kullanabilirsiniz. Pilav çeşitlerinde de maş fasulyesi kullanabilir veya evde yetiştirebilirsiniz. Ayrıca salatalarda da bu fasulye sıklıkla kullanılmaktadır. Geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Maş fasulyesi taze şekilde tüketilmeli ve pişirilerek servise sunulmalıdır. Diğer bakliyatlar gibi pişirmeden önce ıslatılıp bekletilmesi önerilmektedir. Sonrasında salata veya çorba olarak hazırlayabilirsiniz. Çorba olarak mercimek çorbası gibi pişirilebilir. Hatta suda beklettikten sonra yağda kavurarak çıtır çerez gibi de tüketebilirsiniz. Özellikle Çin'de bu şekilde çok tüketilmektedir. Filizlendirerek, soya fasulyesi gibi, filizini salata olarak tüketebilirsiniz. Maş Fasulyesinin Tarihi ve Besin Değerleri Maş fasulyesi eski dönemlerde Asya'da direkt ilaç olarak bile kullanılmıştır. Ayurveda ilacı niteliği taşımaktadır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Demir, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor içermektedir. Sinir sistemine de iyi geldiği gözlemlenmiştir. Strese ve depresyona karşı direnç sağlamaktadır. Ayrıca kalp dostu olan bu besin, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. |
Dora
23 Temmuz 2024 SalıMaş fasulyesini ilk kez denemek istiyorum ama nasıl kullanacağım konusunda kararsızım. Özellikle salata ve çorba yapımında nasıl bir yol izlemeliyim? Başka hangi yemeklerde kullanabilirim?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Dora,
Maş fasulyesi, besleyici ve lezzetli bir baklagil olarak mutfağında farklı şekillerde kullanabileceğin bir malzeme. Salata yaparken maş fasulyesini önceden haşlaman gerekir. Şöyle yapabilirsin: Maş fasulyelerini gece boyunca suya bırak, sabahında suyunu süz ve 20-25 dakika kadar haşla. Haşladıktan sonra soğut ve dilediğin malzemelerle (domates, salatalık, maydanoz, limon suyu, zeytinyağı vb.) karıştır.
Çorba yapımında ise maş fasulyesini yine haşlayarak kullanabilirsin. Soğan, sarımsak, havuç ve baharatlarla birlikte kavurup, üzerine su ekleyip kaynatarak lezzetli bir çorba yapabilirsin.
Maş fasulyesini ayrıca kısır, pilav ya da köfte gibi yemeklerde de kullanabilirsin. Her tarifte farklı bir lezzet katacağından emin olabilirsin. Afiyet olsun!
Sevgiler,