Fasulye, hem kuru fasulye hem de taze yeşil fasulye olarak tüketilebilen çok yönlü bir sebzedir. Her iki çeşidi de etli yemeklerde kullanılabilir. Ancak kış aylarında, kuru fasulyeden yapılan etli yemekler daha lezzetli olur. Çünkü bu dönemde taze yeşil fasulye istenilen lezzeti vermez. Mevsiminde tüketilen gıdalar her zaman daha faydalıdır, çünkü doğal yetişme olasılıkları daha yüksektir. Kış aylarında yetiştirilen yeşil fasulyeler genellikle sera ürünü olup, kimyasallar kullanılarak üretilir. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz mevsimde en güzel yapılacak etli fasulye yemeği, kuru fasulyeden yapılanıdır. Etli Fasulye Yemeğinin Malzemeleri
Etli Fasulye Yemeği Nasıl Yapılır? Etli fasulye yemeğinin yapımı için öncelikle kuru fasulyelerin bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir. Bu yöntemle fasulyeler su içerisinde şişerek yumuşar. Ertesi gün, fasulyeler düdüklü tencereye yerleştirilir ve üzerini geçecek kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak ocakta kaynaması beklenir. Kaynamaya başladığında tencerenin düdüğü indirilir ve yarım saat daha pişirilir. Pişme süresi tamamlandıktan sonra düdüklü tencere ocaktan alınarak havası çıkarılır ve fasulyeler süzgeç yardımıyla süzülür. Daha sonra, ayrı bir tencerede etler konularak suyunu bırakması sağlanır ve kendi suyunda pişmesi beklenir. Suyu çekilene kadar ocakta pişirilen etler, ocaktan alınarak bir kenarda bekletilir. Tekrar düdüklü tencere ocağa alınarak içerisine sıvı yağ ilave edilir. Tencere ısındığında doğranmış kuru soğan eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından salça eklenir ve salçanın kavrulmasıyla rendelenmiş domates ilave edilir. Bir iki dakika domatesli karışım pişirildikten sonra içerisine et ilave edilir. Son olarak kuru fasulye, baharatlar ve kaynamış su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tekrar kaynamaya bırakılır. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra düdüğü indirilir ve on beş dakika kadar pişirilir. Etli fasulye yemeği hazır hale gelir. Artık etli fasulye yemeğiniz servis edilebilir. Afiyet olsun. |