Soya Fasulyesi: Soya fasulyesi, baklagiller familyasından olan ve özellikle Doğu Asya'da Japonya ve Çin'de tarımı yapılan bir yıllık bitki türüdür. Boyu 1-1,5 metreye kadar ulaşmaktadır. Soya fasulyesi, 17. yüzyılda Uzak Doğu'dan gemilerle Amerika ve Afrika kıtasına getirilmiş ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Her kıtada önemi anlaşılmış ve tarımı yapılmıştır. Günümüzde Afrika kıtası hariç her kıtada tarımı yapılmaktadır. Soya fasulyesi, protein yönünden zengin bir bitkidir. İçerisinde %25 yağ, %45 protein, %25 karbonhidrat ve %5 mineral bulunmaktadır. Ayrıca birçok vitamin ve aminoasit içermektedir. Farklı iklim bölgelerinde tarımı yapılabilen soya, kumlu toprak harici her türlü toprakta yetişebilmektedir. Sıcaklık olarak, ortalama 25°C'de daha verimli olmaktadır. Bu nedenle dünyanın hemen hemen her bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Soya Fasulyesinin Besin Değeri: Soya fasulyesi, dünyada en çok tüketilen gıdalar arasında yer almaktadır. Özellikle yağı, peyniri, sütü ve eti üretilmektedir. Yem sanayisinde de en fazla küspesi kullanılmaktadır. Ayrıca biyoyakıt olarak da kullanılmaktadır. Protein bakımından zengin olması sebebiyle hayvansal ürünlere alternatif olarak soya fasulyesi tüketilmelidir. Soya fasulyesi, doymuş yağ oranının düşük olması ve protein açısından zenginliği ile hem besleyici hem de faydalı bir yiyecektir. Sağlıklı beslenme için kadınların yaklaşık olarak günde 46 gram, erkeklerin ise 56 gram protein tüketmeleri gerekmektedir. Bu protein ihtiyacı, soyadan sağlanabilmektedir. Soya fasulyesi, omega yağları, B vitamini, demir, çinko, çoklu doymamış yağlar, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir. Soya Fasulyesinin Faydaları:
Soya Fasulyesinin Zararları Nelerdir?
Bu yaklaşımlar, soya fasulyesi ve soyadan üretilmiş ürünleri fazla miktarda tüketmekle alakalıdır. |
Ebu Ali Sina
12 Temmuz 2024 CumaSoya fasulyesi gerçekten her türlü toprakta yetişebiliyor mu? Kumlu topraklarda neden yetişemiyor?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Ebu Ali Sina,
Soya fasulyesi, genellikle iyi drene edilmiş, verimli ve nötr pH'a sahip topraklarda en iyi şekilde yetişir. Kumlu topraklar, su ve besin maddelerini tutma kapasitesi düşük olduğu için soya fasulyesi yetiştirmek için ideal değildir. Kumlu topraklar, köklerin ihtiyaç duyduğu nemi yeterince sağlayamaz ve bu da bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Bu yüzden soya fasulyesi kumlu topraklarda başarılı bir şekilde yetişemez.