Soya Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Soya Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Soya Fasulyesi:

Soya fasulyesi, baklagiller familyasından olan ve özellikle Doğu Asya'da Japonya ve Çin'de tarımı yapılan bir yıllık bitki türüdür. Boyu 1-1,5 metreye kadar ulaşmaktadır. Soya fasulyesi, 17. yüzyılda Uzak Doğu'dan gemilerle Amerika ve Afrika kıtasına getirilmiş ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Her kıtada önemi anlaşılmış ve tarımı yapılmıştır. Günümüzde Afrika kıtası hariç her kıtada tarımı yapılmaktadır.

Soya fasulyesi, protein yönünden zengin bir bitkidir. İçerisinde %25 yağ, %45 protein, %25 karbonhidrat ve %5 mineral bulunmaktadır. Ayrıca birçok vitamin ve aminoasit içermektedir. Farklı iklim bölgelerinde tarımı yapılabilen soya, kumlu toprak harici her türlü toprakta yetişebilmektedir. Sıcaklık olarak, ortalama 25°C'de daha verimli olmaktadır. Bu nedenle dünyanın hemen hemen her bölgesinde üretimi yapılmaktadır.

Soya Fasulyesinin Besin Değeri:

Soya fasulyesi, dünyada en çok tüketilen gıdalar arasında yer almaktadır. Özellikle yağı, peyniri, sütü ve eti üretilmektedir. Yem sanayisinde de en fazla küspesi kullanılmaktadır. Ayrıca biyoyakıt olarak da kullanılmaktadır. Protein bakımından zengin olması sebebiyle hayvansal ürünlere alternatif olarak soya fasulyesi tüketilmelidir.

Soya fasulyesi, doymuş yağ oranının düşük olması ve protein açısından zenginliği ile hem besleyici hem de faydalı bir yiyecektir. Sağlıklı beslenme için kadınların yaklaşık olarak günde 46 gram, erkeklerin ise 56 gram protein tüketmeleri gerekmektedir. Bu protein ihtiyacı, soyadan sağlanabilmektedir. Soya fasulyesi, omega yağları, B vitamini, demir, çinko, çoklu doymamış yağlar, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.

Soya Fasulyesinin Faydaları:

  • Yüksek kolesterole karşı etkilidir,
  • Anti-kanserojen özelliği vardır,
  • Kemiklere faydası bulunmaktadır,
  • Anti-diyabet özelliği bulunmaktadır,
  • Menopoza ve menopozun ortaya çıkardığı sıkıntılara karşı etkilidir.

Soya Fasulyesinin Zararları Nelerdir?

  • Tiroit hormonu ile alakalı hastalıklarda fazla tüketilmemelidir,
  • Testosteron hormonunu düşürdüğünden dolayı sperm sayısında azalma görülebilir,
  • Meme kanserinde artış olabilmektedir.

Bu yaklaşımlar, soya fasulyesi ve soyadan üretilmiş ürünleri fazla miktarda tüketmekle alakalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ebu Ali Sina

12 Temmuz 2024 Cuma

Soya fasulyesi gerçekten her türlü toprakta yetişebiliyor mu? Kumlu topraklarda neden yetişemiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ebu Ali Sina,

Soya fasulyesi, genellikle iyi drene edilmiş, verimli ve nötr pH'a sahip topraklarda en iyi şekilde yetişir. Kumlu topraklar, su ve besin maddelerini tutma kapasitesi düşük olduğu için soya fasulyesi yetiştirmek için ideal değildir. Kumlu topraklar, köklerin ihtiyaç duyduğu nemi yeterince sağlayamaz ve bu da bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Bu yüzden soya fasulyesi kumlu topraklarda başarılı bir şekilde yetişemez.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni