Fasulye Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Fasulye Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fasulye Nedir?

Fasulye, baklagiller ailesinin bir üyesi olup, Orta Amerika kökenli ve yıllık bir bitkidir. Tırmanıcı özellikte olan fasulye, tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişebilen eski ve önemli bir bitkidir. Amerika'da yaklaşık 200 çeşidi bulunmaktadır. Boğumlu gövde kısmında tüylü ve yeşil renkte yaprakları vardır. Yapraklara yakın salkımlar şeklinde kelebeksi çiçekler açar ve bu çiçekler beyaz, mor ve pembe renklerdedir. Dik çalıya benzeyen şekillerinin yanında yükseklikleri 30-75 cm arasında değişmektedir. Ayrıca sarılıcı özellikte olan fasulyelerin boyları ise 1-2 m arasında değişmektedir. Yassı, kıvrık ya da düz olan meyvelerinin uzunlukları ise 5-15 cm civarındadır ve genellikle yeşil renktedirler. Çiçekleri ve meyvesi ile bezelyeye benzer. Bu bitki soğuğa da oldukça dayanıklıdır.

Fasulye, dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen bir bitki olup, özellikle killi, kumlu, nemli toprakları daha çok sever. Ilık yerlerde çok daha iyi yetişebilen fasulye, kış aylarında 3-4°C'den aşağı olmayan bölgelerde sonbahar mevsiminde ekilmektedir. Hasadı ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapılır. Soğuk bölgelerde ise dikim işlemi Şubat ayında gerçekleştirilir. Ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesinde seralarda yetiştirilen fasulyelerin hasat işlemi ilkbahar mevsiminin başında yapılmaktadır. Aynı toprak parçası üzerinde senede iki defa ürün alınabilmektedir. Yaklaşık 80 türü olan fasulye bitkisinin dikimi de sıra usulüyle yapılmaktadır. Birer metre ara ile açılmış olan çukurlara 4-5 tohum ekilir. Fasulye tohumları yeşerip, büyümeye başladığı zaman hemen yanlarına sırıklar dikilerek bitkinin buna sarılması beklenir. Bugün dünya üzerinde en çok tüketilen sebzelerden biri olan fasulyenin birçok türü bulunmaktadır. En besleyici sebzelerden biri olan fasulye protein bakımından zengindir. Kuru fasulyenin içinde %25 oranında protein, %55 oranında karbonhidrat, %4 oranında selüloz, %2 oranında yağ, %10 oranında su ve %4 oranında ise diğer maddeler yer almaktadır.

Fasulye Çeşitleri

Fasulye, hem yeşil hem de kuru olarak tüketilen bir bitkidir. Yeşil halde Ayşe kadın fasulyesi, Çalı fasulyesi gibi isimlerle adlandırılan türleri bulunmaktadır. Kurutulmuş olarak ise dermason, horoz, karnıkara, boncuk, şeker, börülce, göbekli, barbunya ve Dombay fasulyesi diye isimlendirilen türleri de vardır.

  • Çalı Fasulyesi: Tohumu beyaz, körpesi kılçıksız, makbul ve oldukça lezzetli bir fasulyedir.
  • Boncuk Fasulyesi: Tohumu bej rengine sahip olup, yuvarlak, oval şeklinde ve kılçıksız bir yapıdadır.
  • Barbunya Fasulyesi: Daha çok kuru olarak tüketilen bir çeşittir. Tohumları kırmızı benekli bir yapıdadır.
  • Ferasetsiz Fasulye: Yalnız yeşili makbul olan bu fasulyenin de kılçıksız bir yapısı vardır.
  • Soya Fasulyesi: Çin ve Japonya'da tarımı oldukça fazla yapılan, protein ve yağ bakımından zengin olan bir bitkidir. Yüksek oranda B ve E vitaminleri de barındırmaktadır.
  • Dombay Fasulyesi: 'Manda' anlamına gelen bu fasulye, aşırı iri taneli olmasından ötürü bu ismi almıştır.
  • Karnıkara Fasulyesi: Adını göbek kısmındaki siyah renkten almaktadır.

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Fasulye, vücuda güç ve enerji verip bedensel ve zihinsel yorgunlukları gidermektedir. Bedenin gelişim ve onarımını destekler. Kemikleri güçlendirdiği gibi romatizma ve siyatik şikâyetlerini de azaltmaktadır. Böbrek hastalıklarına karşı etkilidir ve böbrekleri güçlendirir. Fasulye, böbrek kum ve taşlarını düşürmeye de faydalı olur. Sinirleri güçlendirdiği gibi kalp çarpıntılarını da giderebilir. Kandaki şeker oranını düşürüp, şeker hastalığına karşı oldukça yararlıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri