Zeytinyağlı Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Fasulye, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez yemeklerinin başında gelen bu lezzetli yiyecek aynı zamanda zeytinyağı kullanılarak yapılması bakımından hem lezzeti bakımından ve hem de sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bunun yanı sıra kuru fasulyenin bilinen birçok yararıyla birlikte Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinin başında gelmesi de onu önemli bir konuma sahip yapmaktadır. Ev hanımlarının sıklıkla yaptıkları bu yemeğin yararları ve tarifi aşağıda verilmiştir. Tarifine geçmeden önce kısaca fasulyenin faydalarından bahsedelim.

Anorganik tuzlar ve protein açısından oldukça zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalp krizini önleyici etkisiyle birlikte kemik yapısının daha da güçlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Kabızlığı ve şişkinlik durumunu ortadan kaldırır. Fasulye leptin adı verilen hormonun salınımını kolaylaştırır. Bu hormonun vücutta salgılanması da bireyde tokluk hissi yaratır ve iştahı uzun bir süre bastırmada yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırmada yardımcı olur. Karaciğer yetmezliğine iyi gelir. Böbrek taşları düşürmede yardımcı olur.

Zeytinyağlı Kuru Fasulyenin Yapılışı için gerekli olan Malzemeleri
  • 2 bardak kadar kuru fasulye
  • 1 çay bardağı miktarı zeytinyağı
  • 1 tane havuç
  • 2 tane soğan
  • 3-4 dişe yakın sarımsak
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1/2 kaşık kadar domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı kadar toz şeker
  • Tuz
Zeytinyağlı Kuru Fasulyenin Yapılış şekli

Boş bir tencereye zeytinyağını, aynı zamanda ufak parçalara ayrılmış olan soğanı, kabuk kısımları, kazınmış halde dörde bölünmüş, yaklaşık birer santim verev parçalara ayrılmış olan havucu koyup, hafif bir şekilde öldürünüz. Sonra ise sulandırılmış salçayı içine koyup, bir iki defa karıştırmanız gerekmektedir. 5-6 bardak kadar su ilave edip kaynamaya bırakınız. Daha öncesinde akşamdan ıslatılmış halde bulunan fasulyeleri iyice yıkayıp, kaynamış olan ilave etmeniz gerekir. Orta hararetli bir ateş üzerinde koymuş olduğumuz fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemini gerçekleştiriniz. Fasulyelerin biraz yumuşadığını görünce tuzunu ve kırmızı biberini de ilave ediniz. Yüze yüz bir şekilde suyu kalınca artık kuru fasulyemizi ateşten alınız. Servis tabağına alarak, üst kısmını kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Ilık olarak servis yapmanızı öneririz.

İşin püf noktası ise kuru fasulyelerimizin hepsi çiğ bir haldeyken düdüklü tencerede de pişirimi yapılabilir. İçine koyacağımız suyun 2 bardak kadar az olması bu işlem için yeterli olacaktır. Bu sayede kuru fasulyeleri haşlayarak da hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kuru Fasulye Yorumları

soru

Burçin

02 Haziran 2024 Pazar

İyi günler akşama kuru fasulye pilav yapacaktım fakat oğlum kuşbaşı et istemediği için zeytinyağlı kuru fasulye yapmayı düşünüyorum. Acaba zeytinyağlı kuru fasulyenin içine kuşbaşı et yerine sucuk koysam uygun olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
cevap

Cezmiye

02 Haziran 2024 Pazar

Merhabalar Burçin hanım, kurufasulye etli ve pastırmalı şekilde yapılır. Sucukta pastırma gibi bir et türevi olduğundan dolayı kueufadulye yemeği yapılıp afiyet ile yenilebilir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori

Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Düdüklüde Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Ekimi Nasıl Yapılır?

Fasulye Ekimi Nasıl Yapılır?

Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taze Fasulye Kaç Kalori?

Taze Fasulye Kaç Kalori?

Güncel

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır?

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6