Kıymalı Fasulye Yemeği Kıymalı fasulye yemeği, yemeklerde et yerine kıyma kullanmayı tercih edenlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Fasulye, hem kuru hem de taze olarak Türk mutfağında oldukça değerli bir besin maddesidir. Ülkemizde özellikle kuru fasulye çok fazla tüketilmektedir. Sera üretiminin artmasıyla her mevsim satılan taze fasulyeyi, yaz mevsiminde kurutarak kışın daha sağlıklı bir şekilde de tüketebilirsiniz. Kışın kurutulan fasulyeyi haşlayarak sulu yemek yapabileceğiniz gibi, sebze ile kavurarak susuz yemek şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Fasulyenin Faydaları Fasulye, içerdiği yüksek lif oranı ve protein ile besleyici bir besindir. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından zengindir. Fasulyenin sağlığa olan faydaları şunlardır:
Kıymalı fasulye yemeğinin yapımını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben yemekleri çiğ malzeme ile yapmayı daha sağlıklı ve lezzetli buluyorum. Ayrıca bu şekilde hazırlamak bana daha kolay geliyor. Bu nedenle de sizinle kendi pişirdiğim usulde bir tarif paylaşıyorum. Bu tarifi yaz mevsimlerinde doğal köy fasulyesi ile yapmayı denerseniz yemeğiniz hem daha lezzetli olur hem de daha çabuk pişer. Aynı yemeği içerisinde kıyma yerine et kullanarak da yapmanız mümkündür. Kıymalı Fasulye Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
Kıymalı Fasulye Yemeği Nasıl Yapılır? Kıymalı fasulye yemeğinin yapımı için öncelikle fasulyeleri ayıklayın ve bir parmak uzunluğunda kırın. Eğer fasulyeler kalın ya da kartlaşmış ise dikine dilimlemenizi tavsiye ederim. Patatesleri küp, kuru soğanı ise yemeklik şeklinde doğrayın. Yemek tenceresinin içerisine kıymayı dağıtarak koyun. Üzerine ise sırasıyla fasulye ve patatesleri yerleştirin. Biberleri ve domatesi doğrayın. Ben domatesi kabuklu doğuruyorum. Arzu ederseniz kabuğunu soyabilirsiniz. Yemek tenceresinin üzerine onları da yerleştirin. Sıcak su dışında kalan tüm malzemeleri de yemeğin üzerine koyun. Bu arada salçayı suda açmadan koymanız yeterli olacaktır. Yemeğin sıcaklığıyla salça kendisi eriyecektir. Artık yemeği ocağa koyabilirsiniz. Ocağı yarım ayarından daha kısığa getirin ve yemeğin kendi suyu ile iyice sararmasını bekleyin. Yemek saldığı suyu çekmeye başladığında üzerine yaklaşık 1 su bardağı kaynar su ilave edin. Eğer yemeğiniz sulu olsun isterseniz su miktarını artırabilirsiniz. Yemek yaklaşık 45 dakika içerisinde pişecektir. Etli fasulye yemeği piştiğinde biraz dinlendirerek sıcak olarak yanında pilav ya da ekmek ile servis edin. Şimdiden herkese afiyet olsun. |
Kamer
20 Temmuz 2024 CumartesiKıymalı fasulye yemeğini yaparken fasulyeleri bir parmak uzunluğunda kırarken zorlanıyorum ve bazıları kartlaşmış oluyor, bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz? Ayrıca patatesleri küp doğramak yerine daha farklı bir şekilde doğrasam yemeğin lezzetini etkiler mi?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiKamer, fasulyeleri kırarken zorlanmanın sebebi muhtemelen fasulyelerin kartlaşmış olmasıdır. Bu tarz fasulyeler daha sert olur ve pişmesi de daha uzun sürer. Bu durumda taze ve ince fasulyeler tercih etmeni tavsiye ederim. Ayrıca fasulyeleri kırmakta zorlanıyorsan, bir bıçak yardımıyla kesebilirsin.
Patatesleri farklı şekilde doğraman yemeğin lezzetini etkilemez, fakat pişme süresini ve dokusunu etkileyebilir. Örneğin, patatesleri ince dilimler halinde kesmek daha hızlı pişmelerine neden olabilirken, büyük parçalar halinde kesmek daha uzun sürede pişmelerine neden olabilir. Bu nedenle, pişme süresini göz önünde bulundurarak doğrama şeklini seçebilirsin. Afiyet olsun!