Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yetiştirilir.

Toprak ve İklim Şartları: Fasulye, toprak istekleri bakımından seçici olmayan bir bitkidir. Ancak organik madde yönünden zengin, iyi havalanan, yumuşak ve su tutma kapasitesi iyi olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Asit değeri fazla olan topraklardan hoşlanmaz. Fasulye, ılıman iklim sebzesidir. Maksimum gelişme için ortalama sıcaklığın 16-24 derece arasında olmasını ister. Sıcaklık derecesi sıfırın altında 2-3 düşerse büyük zarar görür. Çiçeklenme devresinde ise sıcaklığın 18-20 derece arasında olması gerekir. Yıllık ortalama yağışı 500-1500 mm olan yerlerde fasulye sulanmadan da yetiştirilebilir.

Tohum Ekimi: Nisan ve Mayıs ayları fasulye ekimi yapmak için en doğru zaman aylarıdır. Fasulye tohumları havanın iyi olduğu bir günde ekilmelidir çünkü toprağın ısısı çok önemlidir. Soğuk toprağa yapılan ekimde yeterli ürün alınamaz. Ekim işleminden önce fasulye tohumlarını bir gün suda veya nemli bir bez içinde bekletmek çimlenmesine yardımcı olur. Ekilecek alana önce yanmış ahır gübresi atılmalıdır. Sonra toprağı düzleştirilmelidir ki tohumlar çimlenirken rahatça dışarı çıkabilsin. Fasulye tohumlarını 3-4 cm derine ekilmelidir. Son olarak da fısfıs yöntemiyle toprak nemlendirilmelidir. Tohumlar ortalama bir hafta sonra çimlenmeye başlar. Toprak soğuksa çimlenme süresi uzar.

Gübreleme: Fasulyeler için önerilecek ticari ve tabi gübre miktarları, öncelikle topraktaki besin maddeleri miktarları ile alakalıdır. Toprak tahlili neticelerine göre ihtiyaç duyulan gübrelerin verilmesi en doğru yoldur. En uygun toprak olarak görülen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir, dekara 2-3 ton aralığında olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot, 4-6 kg fosfor ve 3-5 kg potasyum verilmelidir.

Çapalama: Fasulye çimlenme sürecinde suya pek fazla ihtiyaç duymaz. Çiçek açtığında ve hasat zamanında hafif ama sık sulama yapılmalıdır. Sularken yaprak ve çiçeklerine su değmemesine özen gösterilmelidir.

Fasulye tamamen toprak yüzeyine çıkıp 4-5 çift yapraklı olunca ilk çapa yapılmalıdır. Bitkilerin dallanma döneminde çiçek açmadan önce, birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci çapa yapılmalıdır. Çiçeklenme döneminde çapalama işlemi yapılmamalıdır. Sulama sonrasında, toprak üzerinde kaymaklaşmış tabaka oluştukça da çapalamanız yerinde olur. Böylece hem toprağı havalandırmış olursunuz hem de yabani otlar gelişmez.

Hasat: Fasulye, yer fasulyesi ve sırık fasulyesi olarak iki büyük gruba ayrılır. Sırık fasulyesinde bitki uzamaya başladığı zaman, yanına dikilen bir sırığa iple sarılmalıdır. Sırığa sardırınca gelişigüzel büyümediği için fasulyeleri kolayca hasat edebilirsiniz. Fasulye hasadı 3-4 günde bir yapılmalıdır. Böylece hem aldığınız mahsul artar hem de taze ve lezzetli ürün toplanmış olur. Hasadı geç yapılırsa, yani fasulyelerin büyümesine izin verilirse, kılçıklanma olur.
Son Güncelleme : 19.01.2024 03:18:29
Fasulye Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Fasulye Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Fasulye Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin deposudur. Erkeklerin kalbine giden yol mideden geçer sözünü, erkeklerin kalbine giden yolun kur...
Fasulye Çeşitleri
Fasulye Çeşitleri
Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze veya kuru şekilde bulunabilen oldukça lezzetli bir besindir. Fasulye hemen hemen birçok bölg...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılıman iklimi seven aşırı sıcak ve düşük ısılarda zarar gören çok narin, tek yıllık otsu bir bitki tü...
Patatesli Taze Fasulye
Patatesli Taze Fasulye
Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak günlerinde ağır ve etli yemekler yerine zeytinyağlı sebze yemekleri birçok kişinin tercihidir....
Konserve Kuru Fasulye
Konserve Kuru Fasulye
Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir yemektir. Ansızın olan misafir baskınları için, konserve kuru fasulye yemeği çok çabuk bir şeki...
Fasulye Ekimi
Fasulye Ekimi
Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm dünyada baklagil yetiştiriciliğinde fasulye %35'lik bir orana sahiptir. Ülkemizde fasulye eki...
Meksika Fasulyesi
Meksika Fasulyesi
Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıyasla antioksidan içerdiği bilinmektedir. İçeriğindeki magnezyum oranının çok yüksek olması ne...
Kırmızı Fasulye
Kırmızı Fasulye
Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Et yemeyenler tarafından sıkça tüketilen kırmızı fasulyeni...
Islatmadan Kuru Fasulye
Islatmadan Kuru Fasulye
Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan salçalı sulu bir yemektir. Lif ve besleyici değeri bakımından oldukça zengindir. Kuru fasulye...
Güveçte Taze Fasulye
Güveçte Taze Fasulye
Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden biri de taze fasulyedir. Diyet listelerinde de yer alan fasulye, sağlık açısından da oldukça zen...
Fasulye Ağacı
Fasulye Ağacı
Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik yapraklar bulunmaktadır. Bu ağacın yapraklarından çıkmakta olan çiçekler yer alır ve bu çiçe...
Tavuklu Taze Fasulye
Tavuklu Taze Fasulye
Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fasulye olarak da tüketilebilir. Taze fasulyenin taneleri yapılışı, lezzeti ve besin değeri kuru...

 

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Konserve Kuru Fasulye
Fasulye Ekimi
Meksika Fasulyesi
Kırmızı Fasulye
Islatmadan Kuru Fasulye
Güveçte Taze Fasulye
Fasulye Ağacı
Tavuklu Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye
Fırında Kuru Fasulye
İspir Fasulyesi
Çalı Fasulyesi
Pamukta Fasulye
Soya Fasulyesi Yemeği
Fasulye Unu
Kemikli Etli Kuru Fasulye
Kurutulmuş Yeşil Fasulye Kavurması
Fasulye Tohumu
Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori
1 Porsiyon Kuru Fasulye Kaç Kalori?
Kuru Fasulye Pilav
Haşlanmış Fasulye
Kuru Fasulye Tatlısı
Kuru Fasulye Besin Değeri
Çömlekte Kuru Fasulye
Popüler İçerik
Fırında Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle ka...
Fırında Kuru Fasulye
Fırında Kuru Fasulye
Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha ...
İspir Fasulyesi
İspir Fasulyesi
İspir Fasulyesi, Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erk...
Çalı Fasulyesi
Çalı Fasulyesi
Çalı Fasulyesi, Yeşil  yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar.  Çalı şe...
Pamukta Fasulye
Pamukta Fasulye
Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla...
Soya Fasulyesi Yemeği
Soya Fasulyesi Yemeği
Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler ke...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024